Για την Απεργία της 26ης Ιουνίου: Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και παρέμβαση σε εκπομπή της ΕΡΤ

 

2

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
prolipsiworkers@gmail.com

27/06/2018

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την Απεργία της 26ης Ιουνίου: Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και παρέμβαση σε εκπομπή της ΕΡΤ

Την Τρίτη, 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Παρευρέθηκαν εργαζόμενοι/-ες των Κέντρων Πρόληψης, του 18 ΑΝΩ και του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

1.JPG

Από πλευράς του Σωματείου μας έγινε αναφορά στο σημαντικό έργο των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης τα τελευταία 24 χρόνια και υπογραμμίστηκαν με παραδείγματα τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών. Τονίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά να το διευθετήσει, προκειμένου να παρέχονται απρόσκοπτα και με αποτελεσματικότητα οι υπηρεσίες των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να το έχει κάνει πράξη. Σημειώθηκε ότι ο ΟΚΑΝΑ στην πράξη δεν άσκησε ποτέ τον ρόλο του ως επιστημονικός επόπτης ούτε μπορεί να το κάνει αφού η φιλοσοφία του είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτή της πρόληψης, την ίδια στιγμή που κάποια Δ.Σ. παρεμβαίνουν στο επιστημονικό έργο ενώ δεν είναι αυτός  ο ρόλος τους.

Παρουσιάστηκε, τέλος, η πρόταση των εργαζομένων για υπέρβαση των προβλημάτων, με την ίδρυση ενός ενιαίου και διακριτού Φορέα Πρόληψης με διατήρηση του αποκεντρωμένου πνεύματος και ισότιμη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διοίκησή του. Σημειώθηκε ότι η πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική και οραματική μαζί, χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες, αφού ήδη τα Κέντρα Πρόληψης επιχορηγούνται κατά 100% από δημόσιους πόρους. Τέλος, εξηγήθηκε ότι κηρύχθηκε απεργία από το Σωματείο μας προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία για όλα αυτά και η κυβέρνηση να βρει την πολιτική τόλμη υιοθέτησης της πρότασής μας, έστω και με καθυστέρηση 3 ετών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει το βάρος που πρέπει στην πρόληψη των εξαρτήσεων, δεν διευκολύνει τους εργαζόμενους να μπουν στα σχολεία, στη γειτονιά, όπου χρειάζεται. Συμφώνησε με τη σημασία της πρόληψης στο πεδίο της συμμετοχής των ανθρώπων σε συλλογικότητες και τη σύνδεσή της με ζητήματα δημοκρατίας και πολιτισμού. Τόνισε ότι το ΕΚΑ στηρίζει την πρόταση για έναν ενιαίο και αυτόνομο φορέα Πρόληψης και ζήτησε τη συνεργασία του Σωματείου μας για άνοιγμα διαλόγου γύρω από τις εξαρτήσεις στα σωματεία.

Οι συνάδελφοι της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, Δημήτρης Υφαντής και Ηρακλής Γκότσης, επεσήμαναν ότι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και έχουμε κατοχυρωθεί στην κοινότητα χωρίς βοήθεια και στήριξη από εκεί που πρέπει, με πολλή προσωπική δουλειά και μεγάλο προσωπικό κόστος. Σημείωσαν ότι και στο 18 ΑΝΩ οι εργαζόμενοι είναι μετέωροι, ότι η στήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας είναι δεδομένη και ότι η μεταξύ μας συνεργασία με κοινές επιστημονικές ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Δημήτρης Κολοκάθης, τόνισε ότι έπρεπε να είχε λυθεί χθες το θεσμικό των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να συντονίζεται με ενιαίο τρόπο η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους εργαζόμενους. Σημείωσε τον κίνδυνο που πάντα υπάρχει για έναν υπερφορέα στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την αντίθεση του Συλλόγου σε τέτοιο σενάριο. Αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του ΚΕΘΕΑ λόγω μετατάξεων και στον αγώνα που γίνεται, με επιτυχία, για ζωντάνεμα του Συλλόγου με συμμετοχή των μελών του, ενώ ενημέρωσε ότι στις 27 Ιουνίου υπάρχει στάση εργασίας στο ΚΕΘΕΑ με βασικό αίτημα τον Εσωτερικό Κανονισμό του φορέα. Πρότεινε τη συνάντηση όλων των σωματείων εργαζομένων στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, για τη διαμόρφωση μιας κοινής ατζέντας αιτημάτων, με πρώτο αυτό της επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, που είναι το βασικότερο μεταξύ των φορέων.

3.JPG

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών μας ο πρόεδρος του Σωματείου μας έκανε παρέμβαση στην εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη Διάσταση». Μίλησε για το έργο και τη φιλοσοφία των Κέντρων Πρόληψης καθώς και την αξία της καθολικής πρόληψης στην κοινότητα, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή καθολικής κρίσης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s