Ανάμεσα σε Κρότους και Σιωπές (συνεργασία μας με το Νόστιμον Ήμαρ) – «Κάνναβη: ΄΄Η ένοχη αθωότητα΄΄;»

Ν-Η

Κάνναβη: «Η ένοχη αθωότητα;»

ε-π

Της Έφης Παπαδάτου*

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά (2018), η κάνναβη παραμένει η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην ευρωπαϊκή παραγωγή κάνναβης. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη παραγωγή συνθετικών κανναβινοειδών, τα οποία, αρχικά συσχετίστηκαν περισσότερο με την ψυχαγωγική χρήση, πλέον όμως γίνεται προβληματική χρήση τους από διάφορες κοινωνικές ομάδες,  (άστεγοι, περιθωριοποιημένοι). Τα συνθετικά κανναβινοειδή συνδέονται με θανάτους και οξείες δηλητηριάσεις, ενώ τα προϊόντα κάνναβης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ποσοστά επικράτησης της χρήσης κάνναβης στην Ευρώπη είναι περίπου πενταπλάσια αυτών της χρήσης άλλων ουσιών.

Στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών (ESPAD 2015) συλλέχθηκαν συγκρίσιμα στοιχεία για τη χρήση ουσιών από μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από 35 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 23 κρατών μελών της ΕΕ και της Νορβηγίας. Κατά μέσο όρο, 18% των μαθητών από τις 24 αυτές χώρες ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά (επικράτηση της χρήσης σε όλη τη ζωή), ενώ 8% ανέφεραν χρήση τον τελευταίο μήνα».

Αξίζει να αναφερθεί ο αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για προβληματική χρήση κάνναβης στην Ευρώπη, ο οποίος το 2016 ανέρχεται στα 150 000 άτομα, δίνοντας ακόμα μία πληροφορία για την επικινδυνότητα της χρήσης κάνναβης.

Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση της χρήσης κάνναβης και των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, τα τελευταία χρόνια, βομβαρδιζόμαστε από πληθώρα επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν θριαμβευτικά την «αθωότητα» της κάνναβης και τη μεγάλη χρησιμότητά της σε ιατρικά ζητήματα, τη φυσική προέλευσή της,  τη νευροβιολογική βάση της στον ανθρώπινο εγκέφαλο και πολλά άλλα. Γιατί άραγε σήμερα ανακινείται αυτό το θέμα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, τη στιγμή που ήδη έχει εγκριθεί η χρήση κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς με τη σύμβαση του 1961, η οποία τροποποιήθηκε με το Πρωτόκολλο του 1972, υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (Έκθεση ΟΗΕ 2017);

Κυκλοφορούν επίσης, πολλοί μύθοι και γίνεται μεγάλη προπαγάνδα γύρω από τη χρήση κάνναβης: ότι δηλαδή είναι ακίνδυνη, ότι είναι ένας τρόπος να λύνει κανείς τα προβλήματα, να ξεφεύγει, να χαλαρώνει, ότι δεν ανήκει στις ναρκωτικές ουσίες κλπ.  Μια διαδεδομένη τακτική είναι η σύγκριση και αντιπαράθεση των επιπτώσεων των «νόμιμων» ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ και το τσιγάρο έναντι των επιπτώσεων της κάνναβης και των παράγωγών της. Αναρωτιόμαστε σε ποια ακριβώς λογική βασίζεται αυτό το επιχείρημα και τι εξυπηρετεί; Ενώ ήδη η κοινωνία βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της κατάχρησης του αλκοόλ και του τσιγάρου σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και δαπανώνται πολλά χρήματα για τη θεραπεία τους, πόσο σκόπιμο είναι να νομιμοποιήσουμε ακόμα μία ουσία; Σ’ αυτό το σημείο προκύπτουν ορισμένα πολύ εύλογα ερωτήματα:

  • Ποιες ανάγκες υπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη;
  • Πόσο αντιφατικά μπορεί να αντηχούν όλα αυτά στα αυτιά των παιδιών-εφήβων;
  • Με ποιους τρόπους θα διαχειριστεί ο έφηβος αυτή τη σύγχυση που του προκαλούμε;


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Νόστιμον Ήμαρ

*

Όλα τα άρθρα του αφιερώματος ΕΔΩ

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s