Ανάμεσα σε Κρότους και Σιωπές (συνεργασία μας με το Νόστιμον Ήμαρ) – «Το LSD υπό επανεξέταση. Όταν το παρελθόν ξεχνιέται, η ιστορία επαναλαμβάνεται»

Νόστιμον Ήμαρ

Το LSD υπό επανεξέταση. Όταν το παρελθόν ξεχνιέται, η ιστορία επαναλαμβάνεται

Του Ρόμπερτ Μπερεζίν * – Μετάφραση: Νίκος Λάιος

Η βιοχημική ψυχιατρική κινείται τώρα σε μια κατεύθυνση ατυχή, δυνητικά επικίνδυνη και προβλέψιμη. Στρέφεται στα ψυχεδελικά ναρκωτικά. Το άρθρο του γιατρού Michael P. Bogenschutz, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2017 του περιοδικού Psychiatric Times, έχει τίτλο “Innovative Strategies for Addressing Substance Use Disorders: The Classic Hallucinogens” [«Καινοτόμες Στρατηγικές για την Αντιμετώπιση των Διαταραχών Χρήσης Ουσιών: Τα Κλασσικά Παραισθησιογόνα»]. Να πώς ξεκινάει. Ο δόκτωρ Bogenschutz παρουσιάζει εαυτόν ως απλά ανοιχτό στην αλλαγή του καθεστώτος έρευνας γύρω από τα παραισθησιογόνα, που «πρόωρα εγκαταλείφθηκαν πριν από 40 χρόνια». Καταλήγει πως «πληρούν τα ιατρικά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». Το μεγαλύτερο μέρος της «έρευνας» αφορούσε χρήσεις εκτός ένδειξης, πράγμα παράνομο, φυσικά. Προτείνει τη νομιμοποίησή της. Όλα ακούγονται τόσο εύλογα, καθώς ζητά να εξετάζονται οι ασθενείς προσεκτικά και οι προπαρασκευές να γίνονται με τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας. Γράφει: «Παίρνοντάς τα ως σύνολο, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κλασσικά παραισθησιογόνα μπορεί να υπόσχονται πολλά για τη θεραπεία διαταραχών χρήσης ουσιών».

Όλα ακούγονται τόσο μα τόσο επιστημονικά, εμβριθή και λογικά. Πώς θα μπορούσε κανείς να αντικρούσει; Στη γλώσσα των ψυχιατρικών νόσων του εγκεφάλου, ο αλκοολισμός και η κατάχρηση ουσιών αποκαλούνται διαταραχές – λ.χ. «διαταραχή χρήσης κοκαΐνης» (η αγαπημένη μου). Στόχος είναι η απεικόνισή τους ως νόσων του εγκεφάλου, που επομένως χρήζουν βιοχημικής θεραπείας. Δεν είναι «διαταραχές» όμως. Ο αλκοολισμός και η κατάχρηση ουσιών είναι εξαρτήσεις, που επομένως χρήζουν ανθρώπινης προσέγγισης. Η ιδέα, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά με περισσότερα ναρκωτικά – και μιλάμε για παραισθησιογόνα. Το άρθρο είναι γεμάτο με τεχνικές χημικές αναλύσεις των LSD, ψιλοκυβίνης, DPT, μεσκαλίνης και DMT, προσδίνοντας στα εν λόγω ναρκωτικά μια ψεύτικη βαρύτητα, μια τόσο γεμάτη δέος γνώση και εμπειρογνωμοσύνη.

Η «βασισμένη σε δεδομένα» [“evidence-based”] έρευνα είναι κοινά αποδεκτή ως ο χρυσός κανόνας της φαρμακευτικής ψυχιατρικής. Έχω καταδείξει την πλάνη αυτού του είδους των κίβδηλων δεδομένων όσον αφορά τα αντικαταθλιπτικά – βλ. “Bad Science creates False and Dangerous Beliefs” [«Η Κακή Επιστήμη δημιουργεί Ψευδείς και Επικίνδυνες Πεποιθήσεις»]. Οι μελέτες αυτές δεν απέδειξαν τίποτε. Είναι εγγυημένο ότι τα «δεδομένα» της μελλοντικής έρευνας θα παρουσιάσουν αποτελεσματικότητα των παραισθησιογόνων. Θα προστεθούν στον κατάλογο των αντικαταθλιπτικών, των αμφεταμινών, των βενζοδιαζεπινών και των αντιψυχωσικών. Επιπλέον, σύντομα θα παρουσιαστούν τα παραισθησιογόνα ως ασφαλή πλέον, με ελάχιστες παρενέργειες, μη προκαλούντα εθισμό, εξάρτηση και προβλήματα στη διακοπή. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για ολόκληρο αυτό το φαρμακείο, που προαναφέραμε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Νόστιμον Ήμαρ

*

Όλα τα άρθρα του αφιερώματος ΕΔΩ

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s