Πληροφορίες


 

«Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν»
Μενέλαος Λουντέμης, Θυμωμένα Στάχυα


Λίγα λόγια για τη σελίδα

Τα Κέντρα πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν από το 1994. Έχουν τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, με μέλη-εταίρους Περιφέρειες, Δήμους και τοπικούς συλλογικούς φορείς. Είναι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης (ν. 4139/2013). Επιχορηγούνται κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών και κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας, αλλά καθένα διοικείται από το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτό το εγχείρημα, πρωτοπορία επιστημονική της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο, βρίσκεται σε σημείο καμπής από άποψη διοικητική, οργανωτική, λειτουργική, επιχειρησιακή, αλλά και φιλοσοφίας, εξ αιτίας του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, βασισμένου στις 67 αστικές εταιρείες που πρέπει να εποπτεύονται επιστημονικά από έναν φορέα εξειδικευμένο και εστιασμένο στα υποκατάστατα, τον ΟΚΑΝΑ.

Οι εργαζόμενοι/ες των Κέντρων Πρόληψης έχουν από το 2000 το συνδικαλιστικό τους όργανο, το πανελλαδικό Σωματείο τους, που δίνει τις μάχες του μέσα στο αντίξοο αυτό θεσμικό πλαίσιο, με κεντρικό στόχο τη ριζική αλλαγή του: με την ενιαιοποίηση των Κέντρων Πρόληψης, ως ανεξάρτητου δημόσιου φορέα μέσα σε ένα όμοια δημόσιο και ανοιχτό σύστημα αντιμετώπισης της εξάρτησης, που θα συμβάλλει στην υπόθεση της αυτονομίας του ανθρώπου μέσα από την επανασυγκρότηση των κοινοτήτων του.

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενημέρωση των μελών του Σωματείου και, παράλληλα, βήμα διαλόγου όλων των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης και μέσο πληροφόρησης του κοινού.

 

Δημοσιεύσεις →

Advertisements